Vårdpersonal som läkare och sjuksköterskor, forskningspersonal och administratörer arbetar i journalsystemet HOPE Practitioner som finns tillgängligt som webb-applikation och mobil app. Från start kan en generell vårdplan skapas och konfigureras. Denna kan efterhand fyllas på med aktiviteter och individualiseras efter patientens specifika behov. Ingen begränsning finns för hur många aktiviteter som kan läggas in i planen. Exempel på aktiviteter:
- Dynamiska formulär
- Kallelser och kvittenser till bokade vårdmöten, blodprov, blodtrycksmätning etc
- Chattmöten och videomöten
- Hemtester
- Mätningar såsom vikt, steg, blodsocker, blodtryck etc
- Intag av mat och dryck
- Intag av läkemedel
- Hämta ut läkemedel
- Träning
- Samtyckesförfrågan
Syftet med vårdplanen är att stödja personalen arbete och kraven på högre kvalité och effektivitet i det patientnära vårdarbetet samt att öka tillgängligheten och servicen till patienterna. Patienterna kan göra en del av arbetet som tidigare utfördes av vårdpersonalen samtidigt som vården nu kan erbjuda fler kommunikationskanaler. Vården kan ta del av och övervaka patientens egenvård både manuellt och via automatiserad övervakning av gränsvärden. Vårdpersonalen får även proaktivt och automatiskt larm via notiser, sms, e-mail om ett eller flera gränsvärden överträds.
Aktivitetsplanering
Aktivitetsplanering via HOPE Practitioner möjliggör skapande av automatiserade standardiserade och även andra identifierade vårdförlopp. Innehållet i vårdplanen blir från vårdpersonalens perspektiv patientens sammanhållna aktiviteter och resultat från patientens registrering av egenvård kan följas upp i realtid av vårdpersonalen.
Det som patienten själv genererar genom att svara på frågor och utföra aktiviteter delas automatiskt med ansvarig behörig vårdpersonal som då snabbt erhåller en anpassad övergripande bild av patientens behov och hälsotillstånd.
Individanpassad kommunikation
Via den patientvänliga chatten kan vårdpersonalen kommunicera individanpassat eller via automatiserade svar från chattboten. De automatiserade svaren ger patienten snabbt anpassade råd och stöd utan begränsning i tid och rum och justeras efterhand som frågeunderlaget utökas.