1. ADDI Medical
  2. /
  3. Interoperabilitet och data
  Dela sida:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Interoperabilitet och data

HOPE Databroker
– en plattform för säker delning och användning av data om diabetes

ADDI Medical har fått uppdraget av Vinnova genom projektet Vinter att utveckla, paketera och förvalta en plattform för datadrivna innovationer i Sverige, HOPE Databroker, i ett första steg som stöd för patienter inom terapiområdet diabetes. Syftet med plattformen är att skapa ökad interoperabilitet mellan system inom vård och hälsa, akademi och näringsliv, det vill säga öka förmågan att använda data från ett annat system eller en annan process med hjälp av standarder. 

Plattformen ska även möjliggöra att personliga och integritetskänsliga data är en aktiv del av områdets digitala transformation. Viktiga krav från Vinnova är här följsamhet till svensk lagstiftning, Patientdatalagen (PDL) och Dataskyddsförordningen (GDPR). Det handlar om att stimulera omställning inom ett integritetskänsligt område så att data om patienter kan vara en säker del av innovativa lösningar.

- Storstockholms Diabetesförening är glada att vara en del av detta projekt. Särskilt glädjande är att patientperspektivet inkluderas redan vid start och personer med diabetes deltar i utvecklingen på riktigt. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för en framgångsrik och långsiktig lösning.

Anders Ekholm, ordförande SSDF

Kravbilden är att snabbt leverera en tävlingsplattform som både uppfyller nödvändiga tekniska och juridiska krav för att kunna hantera, dela och återanvända kliniska data och hälsodata för diabetespatienter. Utifrån de kraven kommer ADDI Medical över ett antal år att paketera och förvalta HOPE Databroker som en ny modern kraftfull plattform för datadrivna innovationer i Sverige.

Redan den 1 mars 2021 kommer ADDI Medical leverera den nya plattformen HOPE Databroker för säker delning och användning av data inom diagnosområdet diabetes med möjlighet att därefter inkludera ytterligare diagnosområden.

ADDIs långvariga utvecklingsarbete med starkt fokus på interoperabilitet anpassad till tillämpliga lagrum och regelverk genererar en snabb leverans av projektet. Den snabba utvecklingstakten möjliggörs ytterligare i kombination med verksamhetens breda erfarenhet från användning av HOPE Platform inom hälso- och sjukvården.

HOPE Databroker konsortium koordineras av ADDI Medical AB i samarbete med bland annat, Storstockholms Diabetesförening, Opticom International Research AB, A05 Diagnostics AB och Karolinska Institutet.

Vinnova kommer under våren 2021 utlysa innovationstävlingar som syftar till utveckling av tjänster till nytta för personer med diabetes, deras anhöriga och vården som start. Vinnova kommer även tillhandahålla de producerande datakällorna som skall anslutas till plattformen, det vill säga aktörer som delar med sig av sin ägda data via HOPE Databroker till framtidens moderna vårdinformationsmiljöer och appar. Exempel på aktörer är regioner och privata vårdgivare. 

Läs mer om Vinnovas utlysning Vinter – Innovation med hälsodata:

www.vinnova.se/e/vinter-innovation-med-halsodata/vinter-en-plattform-for-saker-delning-2020-04334