1. ADDI Medical
  2. /
  3. Nyheter
  4. /
  5. Hope Solution används som digital plattform…
  Dela sida:

Hope Solution används som digital plattform i klinisk neonatalstudie inom Region Skåne, VGR samt Region Stockholm

Studier visar att överlevnaden för barn som föds mellan 22+0 och 26+6 graviditetsveckor under 2014-16 var 82% – i ett internationellt perspektiv en mycket hög överlevnadssiffra. Tyvärr konstateras dock i samma studie att svår sjuklighet under nyföddhetsperioden hos överlevande barn uppgår till 62%. I svår sjuklighet ingår hjärnblödning, kronisk lungsjukdom samt ögonsjukdomen prematuritetsretinopati. Det har nyligen visat sig att blodprovstagning hos dessa barn leder till frekventa blodtransfusioner. Barnen tappas i provtagningssyfte på i genomsnitt 50% av sin egen blodvolym under de första 2 levnadsveckorna. Barnets blod ersätts med röda blodkroppar från vuxna vilket innebär att barnets egen uppsättning av fetalt hemoglobin minskar i genomsnitt från 85% till ca 35% under de första 2 levnadsveckorna. Denna minskning är kraftigt kopplad till utveckling av kronisk lungsjukdom, bronkopulmonell dysplasi (BPD).

I en randomiserad studie på 3 universitetsjukhusenheter (Lund, Göteborg, Malmö) kommer i en grupp av 210 barn hälften av gruppen i studien ha en begränsning av blodvolymer vid provtagning med målsättning att i cirkulerande blod bevara faktorer väsentliga för normal utveckling hos extremt prematurfödda barn. Målsättningen är att evidensbaserat visa att barnets egen uppsättning av fetalt hemoglobin samt egen cellpopulation (bl a stamceller) är av betydelse för normal utveckling.

Ansvarig för studien är Professor David Ley, Pediatrik, Lunds universitet, han säger ”en kontinuerlig och högupplöst registrering av vårdåtgärder med en digital plattform integrerad i intensivvården av för tidigt födda barn är förstås väsentlig för projektet men har också ett omedelbart värde för intensivvård av nyfödda i ett bredare perspektiv”.

CEO Nina Sellberg på ADDI Medical säger ”Vi är oerhört glada att vår digitala lösning HOPE Solution är vald som plattform i denna studie. Det visar att vår plattform kan hantera insamling och kommunikation av patientdata i komplexa kliniska situationer i forskningssyfte.

Forskningshuvudman

Region Skåne

Projektets hemvist

Skånes Universitetsjukhus, Elisabeth Olhager, elisabeth.olhager@skane.se

Karolinska Universitetssjukhuset, Lars Naver lars.naver@ki.se

Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhus Ola Hafström ola.hafstrom@vgregion.se

Vill du veta mer om våra lösningar?

Fyll i din e-post och/eller telefonnummer så hör vi av oss inom kort!